Tak, a máš to za sebou, gratulujeme! Tvoje telo zdobí nový piercing, a teraz prichádza rad na správnu starostlivosť.

Na to, aby sa piercingy správne zahojili, je potrebné sa o nich adekvátne starať. Starostlivosť o piercing je veľmi dôležitá ako pre čerstvý, tak aj pre zahojený piercing. U čerstvého piercingu je dôležité dbať na dôkladnú starostlivosť, pretože nový piercing je otvorená rana, do ktorej sa môžu dostať rôzne baktérie spôsobujúce problémy, ako napríklad zápal, absces a podobne.

Ako sa správne starať o piercing a aký prípravok používať

Novovzniknutý piercing si treba čistiť trikrát denne roztokom Saline solution. Zloženie NaCl zabezpečuje čistotu piercingu, a taktiež aj okolia piercingu. Saline solution sa môže aplikovať hneď po prepichu piercingu, a keďže má rovnakú molárnu hmotnosť ako krv, piercing sa hojí krásne, rýchlo a bez vedľajších komplikácií! Roztok neštípe, je vo forme spreja, ktorý je veľmi jemný a zmestí sa do každej tašky alebo kabelky. Saline solution môže používať ktokoľvek, aj ľudia, ktorí majú alergiu na jód, alkohol a podobné zloženia roztokov na každodennú starostlivosť o piercing.

Technika čistenia piercingu

Piercing si čistíme trikrát do dňa so Saline solution nasledovným spôsobom: Roztok si nastriekame na čistú vatovú tyčinku do ucha, následne veľmi jemne a opatrne prejdeme okolo piercingu z prednej a zadnej strany. V prípade menej dostupných miest piercingov stačí roztok priamo nastriekať na piercing bez použitia vatových tyčiniek.

Čomu sa vyhnúť pri starostlivosti o piercing

Najväčšou chybou pri starostlivosti o piercing je točenie a pohyb s piercingom. Ak s čerstvým piercingom točíš alebo hýbeš, novovzniknutá chrasta sa bude neustále zlúpavať a piercing sa bude dlhšie a ťažšie hojiť. Ďalšou chybou je chytanie piercingu špinavými rukami a „hranie” sa s piercingom, čo sa týka najmä piercingov v ústnej dutine. Taktiež piercing nie je potrebné kompletne vyberať na čistenie.

Akým produktom sa vyvarovať pri vyberaní starostlivosti o piercing

Jedným z produktov, ktorým sa treba vyvarovať, je Tea Tree olej (Čajovnikový olej). Olej je vhodný na pokožku a pleť, ale nie na piercing. Čajovnikový olej môže pri každodennom používaní poškodiť alebo aj poleptať ranu, a následne môžu vzniknúť obrovské zdravotné problémy. Taktiež nie je odporúčaná aspirinová masť, alkoholové prípravky, Alpa, antibakteriálne mydlo alebo perodix, pretože vysušujú piercingovú ranu natoľko, že ju môžu poškodiť. Avšak, prípravky s obsahom alkoholu sa môžu používať pri určitých indikáciach, ktoré je potrebné konzultovať s piercerom.

Prípravky, ktoré sa môžu používať ako „prvá pomoc”, pokiaľ nie je k dispozícii saline solution

Tieto prípravky sa neodporúčajú na dlhodobé používanie na starostlivosť o piercing, no ak sa vám minie Saline, môžete použiť krátkodobo Betadine (len v prípade, ak nemáš alergiu na jód) alebo soľný roztok v pomere 250 ml vlažnej vody ku pol čajovej lyžičky soli.

Je potrebné sa starať aj o zahojený piercing?

Áno! Aj keď je tvoj piercing zahojený, do rany sa dostávajú odumreté kožné bunky, pot, nečistoty z vonkajšieho okolia a pod. Preto si zahojený piercing stačí čistiť iba raz do dňa nastriekaním Saline solution na piercing.


Bol/a si už u nás? Podeľ sa s ostatnými o tvoju skúsenosť!

Zanechať nám recenziu ťa stojí len pár klikov navyše, no nám to výrazne pomôže poskytovať lepšie služby a rásť.

GOOGLE REVIEWS


Máš na nás otázku?

Neváhaj a ozvi sa nám!

    Piercing